Einde 2G netwerk

Het einde van het 2G netwerk nadert snel. Dit heeft directe gevolgen voor beveiligingssystemen die nog steeds afhankelijk zijn van dit verouderde netwerk. Zonder tijdige aanpassingen kunnen deze systemen niet langer communiceren met meldkamers. Dit vormt niet alleen een risico voor de beveiliging van eigendommen maar ook voor de veiligheid van personen.

Wanneer stopt 2G?

Het uitschakelen verschilt per provider. In Nederland zijn er 3 telecomproviders met een eigen netwerk: Odido, Vodafone en KPN. Overige providers (bijvoorbeeld Ben en Hollandsnieuwe) maken gebruik van een van deze netwerken. Odido heeft het 2G netwerk in juni 2023 al uitgeschakeld. Vodafone heeft aangekondigd het netwerk tot ten minste eind 2024 operationeel te houden terwijl KPN per 1 december 2025 ermee stopt.

Afbeelding met daarop de data dat Odido, Vodafone en KPN het 2G netwerk uitschakelen. Odido: reeds uitgeschakeld. Vodafone: ten minste eind 2024. KPN: 1 december 2025

Wat betekent dit voor mij als installateur?

Het einde van het 2G tijdperk vraagt om proactieve maatregelen. Wij adviseren u  om op tijd na te gaan welke systemen afhankelijk zijn van 2G en deze klanten te informeren over het stopzetten van het 2G netwerk. Benadruk de noodzaak om hun systemen te upgraden naar 4G/5G alternatieven. Het uitvallen van de doormelding naar de meldkamer kan niet alleen leiden tot problemen met de verzekering maar ook tot gevaarlijke situaties.

Welke 4G/5G alternatieven zijn er?

U kunt bij ons verschillende converters bestellen van CSL, M2M en AddSecure. Deze maken allemaal gebruik van het 4G, en mogelijk al 5G, netwerk. Dit geldt ook voor onze simkaarten.  Komt u er niet uit? Bel ons gerust op telefoonnummer 0475 39 39 39 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen u graag.